Blog Untuk Anak-anak Raub

Assalammualaikum semua..blog nie saya buat untuk semua anak-anak Raub walaupun dimana anda berada..ingatlah bahawa kita asal dari Raub. Lorat kita lorat Raub, makanan kita makanan raub..gulai tempoyak, gulai asamrong dan sambal belimbing hitam makanan popular orang Raub..Jadi kalau anda orang Raub, kalau ada cerita pasal Raub dari dulu hingga sekarang..moh lah kita kongsi cerita dalam nie. Apa-apa pun hidup semua anak-anak Raub. Moh kita bangkit untuk memperkenalkan Raub dimata dunia. Wassalam.

Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah

| Sunday, October 31, 2010 |

SEMESTA telah dibina di sebuah kawasan di Kampung Pintu Padang, yang suatu ketika dahulu dibuka oleh Panglima Tugu, ayahanda kepada En. Othman
Shahbudin, Ketua Kampung Pintu Padang pada ketika itu. Nama Pintu Padang tercetus apabila kawasan tinggalan British dibiarkan ketandusan seolah-olah sebuah padang yang luas.

SEMESTA mula dibina pada awal 1981 dan telah siap sepenuhnya pada penghujung Oktober tahun berikutnya. Ini bermakna proses pembinaan bangunan SEMESTA mengambil masa selama 18 bulan untuk disiapkan. Kemasukan pelajar pertama dibuat dua bulan sejurus sekolah ini siap dibina. Kumpulan perintis sekolah ini terdiri daripada 35 orang guru, 5 orang pekerja dan 280 orang pelajar yang mendaftar pada awal tahun 1983.

Sekolah ini telah ditubuhkan pada tahun 1983 dan merupakan sebuah
Sekolah Berasrama Penuh. Sekolah ini pada mulanya dikenali sebagai Sekolah
Menengah Sains Raub atau nama singkatannya SEMESRA namun kemudian telah ditukar namanya kepada Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah(SEMESTA), sempena nama Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang iaitu Tengku Abdullah Ibni Sultan Hj Ahmad Shah pada hari perasmian sekolah bertarikh 4 Julai 1989.

SEMESTA telah mengharungi pelbagai pembangunan fizikal sepanjang 25 tahun pembinaannya. Antara kemudahan yang terdapat di SEMESTA ialah surau, astaka, gimnasium, dewan besar, dewan makan dan laluan berbumbung. Sempena Sambutan Jubli Perak ini, SEMESTA bakal mendapat sebuah dewan baru yang disumbangkan oleh PIBG SEMESTA. Majlis pecah tanah akan disempurnakan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang Tengku Mahkota Tengku Abdullah Al-Haj Ibni Sultan Hj Ahmad Shah.

Kawasan yang dulunya lapang dan tandus, kini telah diserikan dengan tanaman rendang yang menghijau dan bunga-bungaan untuk mengindahkan lagi kawasan sekolah. SEMESTA terus berubah selaras dengan perubahan masa dan keadaan sekeliling yang sentiasa mencabar. Dengan pelbagai usaha yang telah, sedang dan bakal dirintis, SEMESTA pasti berupaya merealisasikan visi dan misinya untuk mencapai kegemilangan. 
 

lirik lagu sekolah

Inilah sekolah yang tercinta
SEMESTA itulah namanya
Mendidik dan membina anak-anak negara
Mencapai segala cita-cita

Kepada para guru semua
Jasamu tiada tandingnya
Bekerja dan berusaha tidak mengira masa
Demi masa depan kita

Berilmu Beramal Berbudi setiap masa
Pada Rukun negara kami akan setia
Oh, Tuhan yang Maha Kuasa
Jayakan lah kami semua
Selamat dan sentosa sihat setiap masa
Berjaya SEMESTA Berjaya


Jom Borak-borak pasal SEMESTA
0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Komen blog ini

Anda pengunjung ke :

Tinggalkan Links Anda

Pengunjung hari ini.

Followers